Bouman buxus
Image default
Tuin en buitenleven

Maak je tuin gezellig voor vogels

Is het maar een saaie bedoeling in je tuin? Zorg dan voor wat levendigheid en maak je tuin gezellig voor vogels, voor insecten en egels. Er zijn verschillende manieren hoe je dat kunt doen. In dit blog geven we je wat tips. Om te beginnen moet je de struiken in je tuin wat voller laten groeien. Vogels houden niet van kale bomen. Daar kunnen ze ook niet prettig in schuilen. Dus het mag best een beetje rommelig en vol met struiken, bomen en grassen staan.

Wat kun je doen om meer vogels aan te trekken?

Om meer vogels naar je tuin toe te lokken kun je verschillende dingen ondernemen. De eerste stap is natuurlijk om wat vogelhuisjes en nestkastjes aan te schaffen. Je hoeft niet je hele tuin met nestkasten vol te hangen hoor. Dat werkt namelijk niet. De meeste vogelssoorten zijn nogal op zichzelf en hebben een terrotorium waarin ze leven. Ze dulden daar niet altijd andere vogels. Dus geef ze wat ruimte en hang hier en daar een vogelhuisje op. Hierbij kun je kiezen uit speciale nestkastjes. Eentje voor koolmeesjes, eentje voor mussen, een nestkastje voor de specht. Hang ze dus niet te dicht bij elkaar en hang ze ook niet op een plek waar het huisje vol in de zon staat. Want dat wordt te warm.

Om nog meer vogels je tuin in te lokken kun je nog een vogelbadje neerzetten en een voederhuisje of voederplateau die je af en toe vult met lekkernijen voor tuinvogels.

 

Wat kun je doen om meer egels in je tuin te krijgen?

Egels naar je tuin lokken is wat lastiger. Daar moet wat geluk bij komen kijken. Maar als je een kale strak aangelegde tuin hebt, dan komen ze niet gauw. Liever heb je een rommelige tuin met nog wat oudere bladeren op de grond liggen, wat takken en veel groen. Je kunt een egelhuisje tussen het groen plaatsen in de hoop dat er een egeltje in gaat ziten. Leg in dat egelhuis ook wat verdorde bladeren en takken. De schuilplaats moet natuurlijk aanvoelen.

Zowel het egelhuis als de vogel gerelateerde artikelen bestel je eenvoudig bij Vogelhuisjes-kopen.nl

Gerelateerde artikelen

De beste hovenier in Rhenen en Veenendaal