Bouman buxus
Image default
Bloemen

Kartonnen verpakkingen van de zonnekroon

Het is niets nieuws dat vezels van planten gebruikt worden bij de papierproductie, maar het Duitse bedrijf Silphie Paper heeft dit nu op een manier ingezet die nog nooit eerder is gedaan: met vezels uit de stengel van de zonnekroon. De plantaardige vezels uit deze delen van de plant gebruikt het bedrijf om verpakkingsmaterialen te vervaardigen. Het bedrijf gebruikt hiervoor de helft van de korte en lange vezels van de zonnekroon en de helft van houtpulpvezels. De verpakkingsmaterialen die deze bestanddelen bevat worden nu getest op kwaliteit. Is het golfkarton en vouwkarton uit zonnekroonpapier net zo stevig en goed afgewerkt als de originele varianten? STI Group, een verpakkingsproducent, heeft hier binnenkort een antwoord op. Zullen andere groothandels in verpakkingsmaterialen snel volgen?

De zonnekroon

Misschien ken je de zonnekroon wel. Hij is vaak te vinden in borders van tuinen en is opvallend geel gekleurd. Hij bevat lange stengels met aan het einde een bloem bestaande uit veel kleine blaadjes. De originele naam van de zonnekroon is silphium perfoliatum en hij kan tot wel 3 meter hoog worden. Hij staat van juni tot september in bloei en wordt niet alleen als sierbloem gebruikt. De bloemen worden ook graag als voer gebruikt voor vee of als groenbemesting. Dat de vezels van deze bloemen zo goed te gebruiken zijn voor de producten van papierpulp was tot voor kort nog nooit eerder ontdekt.

Voorwaarden voor kwalitatief karton

Om bloemenvezels te kunnen gebruiken voor het produceren van kwalitatief hoogwaardig papier of karton moeten de bloemen aan een aantal voorwaarden voldoen. Denk hierbij aan de lengte en stevigheid van de bloem. Daarnaast is het belangrijk dat de vezels flexibel, maar ook hard zijn. Allemaal eigenschappen die hout ook bevat, waar normaliter papier en karton van gemaakt worden. De vezels van de zonnekroon lijken in die opzichten op die van hout, ook al zijn ze niet exact hetzelfde.

100 jaar oude techniek

De productie van papier uit plantenvezels is niet nieuw. Sterker nog, het wordt al ruim honderd gedaan. Er zijn al veel experimenten gedaan met diverse soorten gras. Gras wordt dan ook door een paar producenten wereldwijd gebruikt voor de productie van papier.
Paperproductie uit plantenvezels past helemaal binnen de tijdsgeest van nu met het oog op duurzaamheid en circulariteit. Co2 wordt hierdoor teruggedrongen.

https://www.paperplanetshop.nl/