Bouman buxus
Image default
Eten en drinken

Alles over eiken rookhout

Als je van grillen houdt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van eikenhout. Maar wat is het eigenlijk, en waarom is het zo’n populaire keuze voor wie die rokerige smaak in zijn gegrilde gerechten wil krijgen? Het blijkt dat er meer achter rookhout zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Laten we dit veelzijdige hout eens nader bekijken en ontdekken waarom zovelen het gebruiken voor hun grillgerechten.

Wat is eikenhout?

Eiken rookhout is afkomstig van eikenbomen, die vooral voorkomen in Noord-Amerika en Europa. Het is een hardhoutsoort met een bijzonder dichte nerf. Deze dichtheid geeft het hout zijn rokerige smaak, waardoor het zeer geschikt is voor grillen. Met zijn sterke aroma en robuuste smaak kan eiken rookhout worden gebruikt om intens rokerige gerechten te bereiden met slechts één soort rookhout in plaats van meerdere soorten door elkaar.

 

Voordelen van het gebruik van eikenhout

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van eikenhout is dat het een intense rooksmaak kan toevoegen aan het gerecht dat u bereidt, zonder het te overheersen. Door de subtiele nuances die eiken rookhout afgeeft, onderscheidt het zich van andere houtsoorten bij het roken of barbecueën. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw eten naar verkoold hout smaakt – in plaats daarvan krijgt u alle heerlijke smaken die bij roken horen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het toevoegen van te veel hitte of rokerigheid. Omdat het hardhout is, heeft eiken rookhout bovendien een langere brandduur dan zachthout zoals dennen- of cederhout. Dit maakt het ideaal voor grotere stukken vlees die een langere bereidingstijd nodig hebben.

Een ander groot voordeel van het gebruik van eiken rookhout is dat het gemakkelijk is op te slaan en later weer te gebruiken indien nodig. In tegenstelling tot andere soorten houtsnippers of pellets die snel kunnen degraderen als ze niet goed worden bewaard, gaat eikenhout voor onbepaalde tijd mee als het droog en uit de buurt van vocht wordt bewaard. U kunt uw ongebruikte stukken gewoon in een luchtdichte container bewaren tot u ze opnieuw wilt gebruiken – u hoeft niet telkens nieuwe partijen te kopen als u wilt grillen!

https://goedkoop-rookhout.nl/chunks/