Bouman buxus
Image default
Woningen

Zaken om rekening mee te houden als je op zoek bent naar led inbouwspots

Je bent bijna klaar met je ellenlange verbouwing in je huis. De muren zijn gestuct en geschilderd, de nieuwe vloer ligt er eindelijk in en je nieuwe meubels zijn geleverd. Nu nog de juiste verlichting uitzoeken. Led inbouwspots zijn voor vrijwel alle ruimte de beste optie. In dit artikel lees je met welke dingen je rekening moet houden als je op zoek gaat naar de juiste verlichting.

Kies je voor dimbare of niet-dimbare spotjes

Iedere led spot gaat uiteraard aan en uit. Nogal noodzakelijk als je het hebt over verlichting. Maar het is ook mogelijk om een dimbare led spot, of juist een niet-dimbare, aan te schaffen. Een normale spot zet je aan en uit met behulp van een herkenbare schakelaar. De enige twee opties is ‘’aan’’ of ‘’uit’’. Als je kiest voor een dimbare led spot heb je de keuze. Je hebt dan in plaats van een gewone schakelaar een draaiknop waarmee je bepaald wat de juiste hoeveelheid licht is op welk moment. Uiteraard is het een kwestie van smaak, maar de dimbare led spotjes vinden wel steeds meer de weg naar de badkamer. Door ‘s morgens weinig licht te gebruiken wen je makkelijk aan het daglicht.

Denk aan de kleur van het licht

De kleur van het licht is, naast het wel of niet dimmen van het licht, ook een belangrijk keuze. De kleur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager de K-waarde, hoe warmer het licht afkomstig uit je spot is. De kleur is uiteraard afhankelijk van de ruimte waar je spot gaat plaatsen. In de woonkamer of in de slaapkamer willen de meeste mensen warm licht. Meestal heeft dit licht een K-waarden van 2700. Lampen met een K-waarde van 3000 zijn een stuk feller. Deze hangen meestal in een ruimte waar je je moet focussen, bijvoorbeeld een schuur of een knutselkamer. De bekendste plek waar deze lampen hangen is overigens niet thuis. De tandarts gebruikt dit soort lampen ook. Hij of zij heeft fel licht nodig om zich te kunnen concentreren op jouw gebit.

Het is overigens ook mogelijk om spots te kopen met dimbaar licht. Dit is niet alleen de felheid van de lamp, maar ook de kleur is tegenwoordig worden verstelbaar.

Bepaal welke armatuur je wilt

De laatste keuzes die je moet maken is of je gaat voor kantelbare spotjes of een vaste spot. De vaste spot installeer je en schijnt naar beneden, meer opties heeft deze keuze niet. Bij kantelbare spotjes heb je de mogelijkheid om bepaalde voorwerpen letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Dit is simpel te regelen door de schroefjes aan de zijkant van de spot ietsjes losser te draaien.

De allerlaatste keuze is de armatuur, met andere woorden de behuizing. Ga je voor een vierkante spot of heb je liever een ronde. Verder zijn de armaturen te verkrijgen is allerlei verschillende soorten kleuren.

Heb je je keuze gemaakt? Dan is je verbouwing eindelijk klaar en kan je genieten van je ‘’nieuwe’’ huis.