Bouman buxus
Image default
Dieren

Mijn hond gedraagt zich ziek. Wat nu?

Als je trouwe viervoeter zich niet zo lekker voelt is dat natuurlijk altijd heel erg vervelend. Je wil het aller beste voor je huisier, dat begrijpen we. Je hond is je kind. Toch kan de hond je helaas niet uitleggen wat de klachten precies zijn.

 

Je zou ziekten bij honden al kunnen voorkomen door de hond gezond te houden met vitaminen en voldoende beweging. Het kan echter nog steeds gebeuren dat je trouwe viervoeter zich ineens niet meer lekker voelt.

 

Een zieke hond herkennen

Braken en/of diarree zijn de meest voorkomende redenen om hulp van een huisdierendokter in te roepen en vaak de eerste symptomen van hondenziekte. Het probleem kan mild en van voorbijgaande aard zijn of levensbedreigend. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een verandering van dieet, het in de vuilnisbak terechtkomen, virale of bacteriële infecties, reisziekte, bij puppy’s, of door het inslikken van een vreemd voorwerp.

 

Als je hond één een symptoom laat zien, dan hoef je geen actie te ondernemen. Als de honf blijft braken of diarree aanhoud, dan kun je een dierenarts bellen voor advies. Je kunt altijd proberen het op te lossen met voeding en genoeg bewegen.

 

De volgende stap, nadat u hebt vastgesteld dat uw hond niet meer braakt of losse ontlasting heeft, is het bijmengen van droogvoer. Wanneer de symptomen zich echter meerdere malen binnen 24 uur voordoen, en gepaard gaan met zwakte, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, of onproductief braken (droogkolven), dient u uw dierenarts te bellen.

 

Nog een symptoom

Meer of minder water drinken dan gewoonlijk kan een teken zijn dat uw hond ziek is. Te weinig drinken kan erop wijzen dat uw hond zich niet goed voelt en te veel water drinken kan erop wijzen dat uw hond koorts heeft, hormonale problemen heeft, suikerziekte heeft of een nierziekte heeft.

 

Laat het niet aan het toeval over. Bij twijfel, bel je een huisdierendokter!

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/huisdierendokter/