Bouman buxus
Image default
Architectuur

Eigen huis ontwerpen – wij geven 4 noodzakelijke tips

Het is niet geheel ondenkbaar dat je bij het bouwen van een huis flink overweldigd kunt raken. Er is namelijk zoveel waar je aan moet en kunt denken. Het is ontzettend makkelijk om (misschien wel zelfs belangrijke) elementen over het hoofd te zien die toch echt impact hebben op de uiteindelijk gebouwde woning. Om je een klein handje te helpen hebben wij een paar tips voor je waar je aan moet denken bij een huis ontwerpen.

Tip 1: Stel een budget vast en blijf hier constant rekening mee houden bij de bouw

Het ontwerp van een huis wordt aanzienlijk bepaald door je financiële status. De meeste mensen houden hier over het algemeen wel rekening mee, maar er komt er vaak toch nog net wat meer bij kijken dan je in eerste instantie dacht. Er moet namelijk heel wat geld worden uitgegeven aan dingen die op zich best klein en prima te doen lijken, maar als deze zich opstapelen dan kan dit al snel oplopen van honderden naar misschien wel duizenden euro’s. Vergeet niet een budget te stellen voor ook de onderstaande dingen:

  • Landschapsarchitectuur
  • Financierings- en verzekeringskosten
  • Professionele en gemeentelijke vergoedingen
  • Website-onderzoeken
  • Je oprit
  • Serviceverbindingen
  • Andere onvoorziene kleinere kosten: planningskosten en rioleringskosten enzovoort. 

Tip 2: Ga geluidsoverlast al vanaf de bouw tegen

Geluid wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het ontwerp van en het nadenken over het huis. Ongewenst geluid kan echter helaas voor veel problemen voorkomen. Los van dat je zelf last kunt krijgen van de buren, kunnen jouw buren natuurlijk ook behoorlijk last krijgen van jou. Iedereen heeft namelijk wel zo’n leuke gadget als een mooie geluidsbox of tv. Bij een goed geïsoleerde bouw ga je dit vanaf moment 1 al zoveel mogelijk tegen en kun je een goede band met je buren behouden.

Tip 3: Opslagruimtes

Denk bij je huis ontwerpen goed na over de opslagruimte. Het is namelijk heel erg vervelend als je je spullen niet kwijt kunt. Denk bij het ontwerp goed na over bijvoorbeeld inbouwkasten of überhaupt aparte kamers waar je genoeg spullen kunt stallen. Handig is om in de keuken genoeg ruimte te hebben voor al je potjes, pannen en andere keukentools. Het is bij de keuken trouwens ook raadzaam om goed na te denken over bergingsruimte voor je voorraad eten en drinken. 

Tip 4: Genoeg licht

De meeste mensen vinden het vervelend als er niet genoeg licht in huis valt. De woning wordt er natuurlijk donker van en zal een stuk minder snel aanvoelen als een comfortabel, gezellig en vertrouwd huis. Je wilt uiteraard wel dat je eigen ontworpen huis aanvoelt als een happy place. Zorg er dus voor dat je genoeg ramen hebt in huis. Je kunt bijvoorbeeld dakramen laten inbouwen en eventueel een serre gemaakt van glas. Vind je het vervelend als mensen jouw huis in kunnen kijken? Kies dan voor een weerkaatsende glassoort en speciaal glas dat ervoor gemaakt is dat niemand je woning in kan kijken. Zo komt er wel licht in huis, maar heb je niet constant het idee dat je bespied wordt. 

Tip… naja, er zijn zoveel tips om te geven. Type desnoods eigen huis ontwerpen in op Google. Dan kom je talloze handige en vooral nuttige tips tegen die jou helpen met het ontwerpen van je eigen huis. Wat een extra tip is, die niet zozeer met een eigen huis ontwerpen te maken heeft, maar wel het proces hiervan is om even in een totaal andere omgeving te zijn. Een omgeving waar het rustig is en die je nieuwe inzichten en creativiteit geeft. Het maakt niet heel veel uit waar dit is. Het kan een hotel den bosch zijn of een hotel Amsterdam. Als het je maar rust geeft en tegelijkertijd inspireert!

Gerelateerde artikelen

De bouwkundige keuring in Amstelveen geeft meer zekerheid

Civiele techniek zorgt voor verbinding door heel Nederland

Bouwkundige keuring Alkmaar is ideaal