Bouman buxus
Image default
Woning en Tuin

Buxussen snoeien: praktische tips

Buxussen zijn waarschijnlijk een van de meest populaire planten om in je tuin te zetten. Ze blijven altijd mooi groen en geven je tuin een elegante uitstraling. Maar om ze mooi en gezond te houden, moet je ze regelmatig snoeien. De specialisten van Remondis geven je een paar tips om ze op de juiste manier te trimmen.

Wanneer moet je buxussen trimmen?

Het beste moment is in het voorjaar, in de maanden april, mei en juni. Door ze in het voorjaar te snoeien geniet je de hele zomer van buxussen die netjes zijn afgelijnd. Je kan ze eventueel in het najaar, tussen september en oktober, nog een tweede snoeibeurt geven. Zo stimuleer je de groei. 

Tip: het voorjaar is ook een goed moment om wat meststoffen toe te voegen. Hiermee heeft de plant alle voedingsstoffen om haar blaadjes groen te houden.

Hoe moet je buxussen trimmen?

Gebruik steeds een schone snoeischaar of heggenschaar waarvan de messen goed scherp zijn. Volg de natuurlijke vorm van de plant en probeer zo gelijkmatig mogelijk te snoeien. Probeer om niet te diep in de plant te snoeien, anders blijven er misschien kale stukken over. 

Waar moet je op letten bij het snoeien van buxussen?

  • Trim de planten niet te vaak, want dan zal hij verzwakken en beschadigingen oplopen.
  • Snoei niet bij felle zon, dat veroorzaakt verbranding.
  • Ook bij vriesweer kan je de snoeiwerken best uitstellen.
  • Begin bovenaf te snoeien en werk naar beneden.
  • Controleer de planten regelmatig op schimmel, rupsen en andere plagen. Bestrijd ze met geschikte middelen.

Wat doe je met het snoeiafval?

Bij kleine hoeveelheden kan je het afval in een tuinafvalzak stoppen en naar een containerpark in de buurt brengen. Als dit niet in je auto past, kan je een big bag aanvragen. Voor extreem grote tuinen met veel buxusplanten is het waarschijnlijk makkelijker om een container te huren.