Bouman buxus
Image default
Winkelen

Alles Wat Je Moet Weten over Oud Papier in Rotterdam

Oud papier is een belangrijk materiaal dat op grote schaal wordt gerecycled. In Rotterdam zijn er vele mogelijkheden om oud papier weg te gooien of in te leveren voor recycling. Maar waar moet je op letten als je oud papier weggooit? En hoe kun je ervoor zorgen dat je bijdraagt aan een duurzame toekomst? In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over oud papier in Rotterdam.

Waar kan ik oud papier weggooien in Rotterdam?

Er zijn verschillende mogelijkheden om oud papier weg te gooien in Rotterdam. Je kunt het bijvoorbeeld meegeven met de gratis ophaaldienst van de gemeente Rotterdam. Je kunt ook oud papier weggooien in een van de papierbakken die je in de stad tegenkomt. Let er wel op dat je het papier goed bundelt en niet achterlaat naast de bakken.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat oud papier goed wordt gerecycled?

Het is belangrijk om oud papier goed te scheiden van ander afval, zoals plastic en glas. Maak papier ook zo schoon mogelijk voordat je het weg wilt gooien, bijvoorbeeld door tape en nietjes te verwijderen. Als het papier eenmaal in de papierbak zit, zorg er dan voor dat het niet verwaait of dat er regenwater bij komt. Dit maakt het voor de recycler moeilijker om het papier te verwerken.

Kan ik oud papier ook inleveren voor een vergoeding?

Ja, dat kan zeker! In Rotterdam zijn er verschillende inzamelpunten waar je oud papier kunt inleveren in ruil voor een vergoeding. Aan de hand van het gewicht van het papier wordt de vergoeding bepaald. Het is altijd verstandig om van tevoren te informeren naar de exacte vergoeding.

Mag ik ook glimmend en gekleurd papier recyclen?

Ja, glimmend en gekleurd papier mag in principe gewoon gerecycled worden. Soms komt het voor dat het gerecyclede papier een mindere kwaliteit oplevert, waardoor niet elk type glimmend en/of gekleurd papier bij alle recyclingbedrijven geaccepteerd wordt. Het is goed om dit van tevoren even na te vragen bij het inleveren van het papier.

Wat zijn de voordelen van het recyclen van oud papier?

Het recyclen van oud papier heeft vele voordelen. Het bespaart bijvoorbeeld grondstoffen en energie die nodig is voor het maken van nieuw papier. Ook reduceert het de hoeveelheid afval die gestort wordt en bespaart het bomen. Ten slotte komen er bij het verbranden van papier schadelijke stoffen vrij, terwijl bij recycling deze stoffen bespaard blijven en minder schadelijke stoffen worden geproduceerd.

Er zijn dus vele manieren waarop je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst door je oud papier goed te recyclen. Of je nu oud papier weggooit bij de papierbak of het inlevert bij een recyclingbedrijf voor een vergoeding; het is belangrijk om je bewust te zijn van de juiste manier van recyclen. Op deze manier draag je bij aan een groenere en duurzamere toekomst voor Rotterdam en haar bewoners!