Bouman buxus
Image default
Aanbiedingen

Wat is een monoblock en wat kun je ermee?

Bij een Airco monoblock wordt de energie uit de buitenlucht onttrokken en vervolgens in water omgezet. Bij een monoblock zijn alle onderdelen in de buitenunit geïntegreerd. Deze bestaan uit de condensor, compressor, expansieventiel en de verdamper. De hele warmte unit bevindt zich in de buitenunit. Hierbij komt geen koudemiddel te pas. Dit wordt namelijk door water geregeld. Grote fabrikanten leveren volledig elektrische systemen en hybride systemen, die in een monoblock systeem werken. Lees er in deze blog meer over, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een water warmtepomp?

Bij een split of Innova monoblock wordt de energie uit de buitenlucht onttrokken, net als bij een monoblock. Hierbij zijn zowel een binnen- als buitenunit aanwezig. Ze staab met elkaar in verbinding door een koudemiddelleiding. In de buitenunit zitten de verdamper en de compressor. In de binnenunit wordt de lucht gecondenseerd met behulp van de condensor. Dit wordt ook wel een gesloten systeem genoemd, omdat het koudemiddel erin circuleert. Grote fabrikanten leveren zowel split als monoblock systemen.

Verschil in prijs split warmtepomp en monoblock

Een split warmtepomp is goedkoper dan een monoblock. Dit heeft ermee te maken dat sommige onderdelen van de buitenunit in onderdelen van airco’s gebruikt worden en massa geproduceerd worden. Monoblock systemen zijn prijziger vanwege het technische ontwerp. Als het om installeren gaat is monoblock wel goedkoper dan een split warmtepomp. 

Verschillen in prestaties

Op het gebied van de prestaties van de beide systemen zijn er een paar verschillen op te merken. Een monoblock warmtepomp heeft een groter verdampoppervlak. Hierdoor wordt er een hoger COP gehaald, waardoor de temperatuur hoger kan worden. Dit systeem past beter in bestaande woningen waar behoefte is aan een hogere aanvoertemperatuur. Een split warmtepomp past beter in een nieuwbouwwoning. Het is belangrijk om te weten dat monoblock systemen stiller zijn omdat ze lagere toerentallen draaien. Dit wordt veroorzaakt door een grotere ventilator. Welk type wordt gekozen hangt over het algemeen af van het beschikbare budget en de soort woning.

Benodigde ruimte voor een warmtepomp

Bij kleinere ruimtes zal een expert meestal een split systeem aanraden. Dit systeem kan namelijk aan de gevel worden opgehangen vanwege het compacte formaat. Denk bijvoorbeeld aan kleine tuinen of woningen met een plat dak. Een monoblock systeem is ongeveer 135 cm hoog, en een splitsysteem slechts 83 cm. Specifieke wensen kun je het best overleggen met een expert of monteur. Voordat je een warmtepomp uitzoekt kun je alvast kijken naar de beschikbare ruimte in je woning. Een installateur of expert kan je vervolgens specifieke warmtepompen adviseren.

Installatie van een warmtepomp

Je mag niet zomaar een split warmtepomp laten installeren. Hiervoor zijn specifieke certificaten nodig, omdat je te maken hebt met bepaalde gassen. Bij een split systeem is de leiding met een koudemiddel gevuld. Een installateur met ervaring mag in principe altijd een monoblock systeem plaatsen. Deze soort warmtepomp is gevoeliger voor vorst, waardoor het belangrijk is om de woning en het systeem te isoleren. Doordat monoblocks zo makkelijk en veilig te installeren zijn, zijn er meer monteurs die dit doen.